Víkend v NBA: Co bude dál pro LAKERS?

04.06.2013 12:51

 

Víkend v NBA: Co bude dál pro Lakers? část 1.
Zdroj: flickr.com

 Lakers zažili jednu z nejsmolnějších a nejnepovedenějších sezon v klubové historii. Navíc je před létem čeká k vyřešení spousta otázek. Budou Lakers nebezpeční v playoff už v příští sezoně nebo si budou muset fanoušci nějakou dobu počkat?

 Lakers se sezonou 2012/2013 naprosto protrápili. Před jejím začátkem vypadala základní sestava na papíře fantasticky. Steve Nash, Kobe Bryant, Metta World Peace, Pau Gasol a Dwight Howard měli naprosto ničit soupeře a být vyzyvatelem Miami ve finále NBA.

Jenže přišla velká řádka zranění, která nedovolila týmu se sehrát, pak přišla výměna trenéra a tým dlouho hledal sebe sama. Když se začalo těsně před koncem základní části dávat vše do pořádku, tak se v rychlém sledu zranili jak Steve Nash, tak si přetrhl achilovku Kobe Bryant a Lakers dostali v prvním kole výprask od Spurs. Vedení a fanoušky tato sezona nechala ve velké nejistotě a všichni by rádi viděli velké změny.

Ti, kdo však čekají letos v létě velké změny v sestavě Lakers, budou s velkou pravděpodobností zklamáni.

Pokud Dwight Howard sám neodejde nebo nebude vytrejdován Pau Gasol, tak žádné větší změny nečekejte. Lakers totiž mají téměř všechny hráče z letošní neúspěšné sezony podepsané i pro sezonu 2013/14 a navíc si chtějí udržet místo pod platovým stropem pro léto 2014. Po příští sezoně budou mít totiž Lakers pod smlouvou jen Steva Nashe a možná Dwighta Howarda a budou mít tak spoustu peněz na podepsání kvalitních hráčů.

Pro letošní sezonu mají Lakers pod smlouvou pět hráčů. Kobeho Bryanta, Pau Gasola, Steva Blakea, Jordana Hilla a Steva Nashe. Metta World Peace si může vybrat být volným hráčem, ale předpokládá se, že bude chtít s týmem zůstat. O osudu Jodieho Meekse rozhodne tým, ale předpokládá se, že vzhledem k tomu, že je relativně levný (1,5 milionů dolarů za sezonu), tak si ho Lakers nechají. Chris Duhon má negarantovanou smlouvo a při počtu rozehrávačů v týmu se dá čekat jeho propuštění.

Všichni tři volní hráči Lakers Earl Clark, Antawn Jamison a Dwight Howard by pravděpodobně měli znovu podepsat smlouvy s týmem. Howard požaduje maximální kontrakt a Jamison podle všeho prodlouží za veteránské minimum. Clark může být divokou kartou a jeho hodnota bude záviset na tom, kolik týmů ho bude chtít. Pokud by však dostal někde vysokou nabídku, tak zřejmě Lakers nebudou schopni nabídku dorovnat a Clarka pustí.

Pět podepsaných hráčů pro Lakers bude pro tuto sezonu stát přibližně 66 milionů dolarů. Pokud však předpokládáme, že si Lakers nechají World Peace, Meekse a zbaví se Duhona, tak je toto číslo již na 77 milionech. Když přihodíme kontrakt Dwighta Howarda (20,5 milionu v příští sezoně pokud prodlouží), Earla Clarka a zřejmě i Antawna Jamisona, budou muset Lakers zaplatit něco přes 100 milionů dolarů. To ani tak bohatému klubu nedává moc možností na podepsání nějakých velkých hvězd.

Protože Lakers nemají kvůli platovému stropu možnost podepsat hráče na velkou dlouhodobou smlouvu (kromě Howarda) budou muset provést něco, na co nejsou fanoušci v L.A. moc zvyklí a tedy najít levného kvalitního hráče.

Prozatím to vypadá tak, že Lakers budou shánět hráče na jednoletý kontrakt v jejich finančních možnostech. To však omezuje možnosti na veterány, kteří si chtějí na závěr kariéry zahrát playoff nebo mladíky, kteří zatím nic nedokázali. Protože žádný takový hráč vám z průměrného týmu neudělá favorita na titul, musí Lakers doufat, že jim pomůže vylepšit nějaké slabiny.